Programma 2017 - 2018

Amsterdams Kleinkunst Festival

Finalistentournee 2017

 

9 september 2017
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €15,00

'Neem plaats op het pluche en ontdek als eerste hét talent van de toekomst!'

Het AKF biedt kleinkunst- en cabarettalenten een uitgebreid ontwikkelingstraject binnen de Nederlandse theaterwereld. Na een intensieve voorselectie, een landelijke try-outtournee, Ramses Shaffy Masterclasses, de halve finales in Theater Bellevue én de grote finale in De Kleine Komedie, presenteert het Amsterdams Kleinkunst Festival tijdens de finalistentournee dé finalisten van de AKF Sonneveldprijs 2017. Deze drie talenten hebben bewezen thuis te horen op het podium en zijn er klaar voor heel Nederland te veroveren. Maak kennis met de nieuwe generatie kleinkunstenaars en cabaretiers en zie op één avond maar liefst drie voorstellingen!
Dat het festival een succesvolle kweekvijver voor kleinkunst- en cabarettalenten kan zijn, is inmiddels wel bewezen. Onder meer Claudia de Breij, Richard Groenendijk, Van der Laan en Woe, Pieter Derks, Louise Korthals, Eva Crutzen, Yentl en de Boer en Stefano Keizers waren finalist tijdens eerdere edities.

 

 

 

 

Erik van Muiswinkel - De oplossing

 

30 september2017
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €17,50

Erik van Muiswinkel komt met De Oplossing naar het BON-theater
Stevige grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past.

Erik van Muiswinkel speelde sinds de scheiding van Diederik van Vleuten (2009) in zeven jaar tijd twee Oudejaarsconferences,  drie toneelstukken en drie avondvullende solo-shows. Hij trad op van Sittard tot Schiermonnikoog, en ontving in 2014 de nationale cabaretprijs De Poelifinario, voor zijn epos 'Schettino!’
De cabaretier toonde andermaal zijn rebelse karakter door de prijs niet te weigeren.

In het voorjaar van 2017 werd Van Muiswinkel lid van de ‘Bende van Tien’, een beweging van Nederlandse burgers die 15 maart 2017 op de PvdA stemden.

Hij is een ouderwetse voorvechter van de publieke zaak, mensenrechten en internationale solidariteit: een elitaire Koran-knuffelaar dus, die in het Nieuwe Europa zijn kippenborstje nat kan maken.  

Maar tot die tijd geldt: als je hem nodig hebt, staat hij er.

Erik van Muiswinkel komt met DE OPLOSSING
Een theatrale loutering in vijf bedrijven.
Want het is ook een keertje mooi geweest.

 

 

 

Voorprogramma: Alex Ploeg

 

Erik van Muiswinkel neemt komend seizoen in de maanden september en oktober
cabaretier Alex Poeg mee als voorprogramma. Alex snapt de dingen heus wel. Hij is gewoon wie hij is: een zelfverzekerde jongen die het allemaal niet weet. Die rake vragen stelt over onderwerpen die er niet toe doen. Die razendsnel is maar stagneert. Die aan niemand verantwoording hoeft af te leggen, maar dat liever toch even komt doen.

In 2016 stond Alex in het voorprogramma van Ronald Goedemondt en won hij de Publieksprijs van Cameretten: ‘Veel van zijn verhalen zijn hilarisch. Sommige herken je direct. Andere verhalen getuigen juist van een prettig gestoord brein. Naast een goede comedian is Alex ook een uitstekend gitarist.’ Alex schrijft verder voor programma’s zoals Klikbeet (NTR, april 2017), Spijkers met Koppen (Radio 2) en eerder Cojones (VARA).

 

 

 

 

Marcel de Groot - #Held

 

14 oktober 2017
anvang: 20.15 uur
Entree: €16,00


Na groot succes vorig theaterseizoen, gaat Marcel de Groot opnieuw het theater in met #HELD. Na 15 jaar een eigen programma met gloednieuw repertoire en hier en daar een oude bekende. In de jaren ’90 bracht hij platen uit als Manen kweken, met de hit Mag ik naar je kijken, en het veelgeprezen De Liefde, De Wals en De Kater.

De laatste jaren zagen we Marcel vooral in dienst van anderen, in het theater met Maarten van Roozendaal en met zijn vader Boudewijn. Maar nu is het tijd om zijn eigen held te zijn en zijn eigen verhaal te vertellen. Een comeback om U tegen te zeggen.

“Het is prachtig om anderen te laten groeien door jouw bijdrage. Jezelf ondergeschikt te maken aan een doel dat groter is dan jezelf. De held van de held zijn.”  - Marcel de Groot

Publieksreacties:
“Man, wat was ik onder de indruk!”
“…dat je wilt dat het altijd zo blijft.”
“Het was verschrikkelijk prachtig.”
“Vertrouw me nou maar. Ga naar die held volgend jaar.”

 

 

 

 

 

Niet Schieten - Try out

Tijd voor een Trio – ‘Midlifecrisis vs. Dertigersdilemma’

Met o.a. Esmee van Kampen, Maarten Hennis en Arend Edel

 

28 oktober 2017
anvang: 20.15 uur
Entree: €17,50


Twee mannen (Arend en Maarten) in de herfst van hun leven plukken een fris groen blaadje (Esmee van Kampen). Een blaadje om van te houden, om mee te pronken en misschien om hun eigen gebreken mee te maskeren. Maar het blaadje blijkt een eigen willetje te hebben met een niet te temperen energie. Met een enorme dosis humor worden de mannen ongenadig bij de ballen gepakt en geconfronteerd met hun Midlife. Ook de twijfeldertiger Esmee krijgt het flink voor haar kiezen. Ze houden veel van elkaar en juist daarom sparen ze elkaar niet.
'Tijd voor een Trio': een kwetsbaar, herkenbaar en vooral een hilarisch cabaretprogramma over leeftijdsconflicten, afhankelijkheid en persoonlijke crisissen.

 

 

 

 

 

Tim Fransen - Het kromme hout der mensheid

 

18 november 2017
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €15,00


Vorig seizoen debuteerde Tim Fransen met zijn filosofische cabaretprogramma, en dat werd alom bejubeld. Er vielen superlatieven als ‘buitengewoon’ en ‘de meest sprankelende cabaretvoorstelling van de afgelopen jaren’. Daarbovenop werd het programma ook nog eens bekroond met de Neerlands Hoop 2016, de prijs voor het grootste cabarettalent. Nu is het eindelijk tijd voor een tweede voorstelling.
 
In welke staat verkeert onze menselijke beschaving? In Het kromme hout der mensheid maakt Tim Fransen de balans op. Want kunnen we nog wel spreken van beschaving? En is werkelijke beschaving überhaupt wel voor ons weggelegd? En waarom moeten we juist in deze tijd te rade gaan bij figuren als keizer Napoleon Bonaparte, musicus Ludwig van Beethoven en filosoof Immanuel Kant? Zijn dit helden van onze moderne beschaving, of leren zij ons iets heel anders over onszelf? Tim Fransen voorziet u van alle antwoorden. En misschien zelfs van een beetje hoop.

 

 

 

 

 

Z.G.A.N. - Bagger

 

15 december 2017 

16 december UITVERKOCHT
Aanvang: 20.15 uur
Entree: € 15,00


De drek die omhoog komt.
De stank.
Dat wat mensen liever vergeten.
Het is smerig, maar het moet eruit; het moet gezegd worden. Uiteindelijk heeft het een reinigende werking.

De heren van ZGAN, Johan Blokker, Ed Sluiters en Michel van Ophem, komen met hele lading bagger. Ook dit jaar doen ze, ondanks hun drukke tourschema, het BON-theater te Medemblik weer aan. Dus schiet je lieslaarzen aan en trek samen met ons door de zuigende bagger.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirsten van Teijn - ZALF

 

6 januari 2018
anvang: 20.15 uur
Entree: €15,00


Kirsten heeft jeuk. Al haar leven lang.
Jeuk komt van binnenuit, jeuk is een emotie, maar Kirsten krijgt ook jeuk van de wereld om haar heen. Als kind ingepakt in een krabpakje, als puber in coltruien en nu wil ze uitpakken, want het brandt.

Kirsten vraagt zich af ‘Moet men krabben waar het jeukt?’ Soms moet je niet krabben, maar het laten jeuken. Want als je op één plek krabt begint het ergens anders weer te jeuken en als iemand zegt ‘stop’ wordt het alleen maar erger.

Kirsten stopt niet, ze is pas net begonnen. Haar tweede avondvullende programma is een muzikale cabaretvoorstelling die de jeuk naar het theater brengt maar ook de zalf.


De pers over ZALF:

“Kirsten van Teijn bewijst met haar tweede voorstelling ‘Zalf’ dat ze een blijvertje is in het cabaretlandschap. Met haar schaamteloosheid, onbetaalbare expressiviteit en prachtige liedjes pakt ze je volledig in.” -  Cabaret.nl ★★★★“Cabaretesk, intiem, ze heeft het allemaal in huis” – NRC, Henk van Gelder ★★★

 

 

 

 

 

Silvester Zwaneveld, Emiel de Jong en Ruud Smulders - Houston, we have a problem

 

27 januari 2018
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €15,00

‘Hilarisch visueel spektakel met ‘ster’allures’

Er kan veel in het theater, zoniet álles… maar sciencefiction, daar brandt niemand zich aan. Zeg dat tegen Silvester Zwaneveld, Emiel de Jong (Schudden!) en Ruud Smulders, zij nemen je mee op reis tot ver buiten de dampkring. Laat je in een duizelingwekkende baan rond de aarde slingeren, verlies jezelf in zwarte gaten en kom los van je stoel in deze zwaartekrachtloze komedie. 'In space nobody can hear you scream’, maar in het theater klinkt het des te harder.

Deze unieke voorstelling brengt spektakel, verhaal, ontroering en een ongezonde dosis humor in één waanzinnig show.

 

 

 

 

Yentl en De Boer - Try out (UITVERKOCHT)

Magie

 

24 februari 2018
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €17,50


Wanneer maak je nou echt iets bijzonders mee? Ja, toen je een baby was. Toen hing er zo’n knuffel boven je bed, waar muziek uitkwam als je aan het touwtje trok. Dat was genoeg voor urenlange verwondering. Maar tegenwoordig… je dagen trekken als een monotone massa aan je voorbij. Laatst at iemand een appel met klokkenhuis en al op. Daar voelde je wel wat bij. Maar dat er echt iets uitzonderlijks gebeurt? Zo’n moment, dat alles samenkomt, de optelsom meer is dan de delen… Je schenkt jezelf nog een glas rode wijn in, morst op het kleed en stoot je elleboog. Je wilt nou eindelijk wel iets meemaken. Iets, dat je even optilt boven het alledaagse. Noem het Magie.

Je kunt Yentl en Christine kennen van hun muzikale bijdrage aan RTL Late Night en Opium TV. Of van hun liedjes, op de radio, van Frits Spits of via-via. Pers en publiek prijzen hun kraakheldere samenzang, sterke teksten en bizarre fantasie. Niet voor niks ontving het cabaretduo de prestigieuze Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied (Ik heb een man gekend). Afgelopen twee seizoenen toerde het duo door heel Nederland met hun debuutvoorstelling De snoepwinkel is gesloten, die ze een nominatie voor de Neerlands Hoop opleverde. Nu staan ze te trappelen om hun nieuwe ervaringen en fantasieën aan de wereld ten toon te spreiden. Een volgende stap in de grote Yentl en de Boer saga: Nieuwe liedjes, gecombineerd met bizarre verhalen en personages.

 

 

 

 

René van Meurs - Ik beloof niks (UITVERKOCHT)

 

17 maart 2018
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €15,00


De afgelopen tijd heeft René van Meurs van alles meegemaakt waar hij jullie vanavond graag over vertelt. Het zou een avondje vol mooie verhalen, rake grappen en flink tempo kunnen worden, maar hij belooft niks. Dat ligt ook een beetje aan jullie. Je maakt zo’n avond tenslotte samen.
Eigenlijk was hij van plan om exact te doen wat je van een avondje cabaretteketet verwacht. Hoog tijd voor open vizier, oprechte verbazing en elkaar leren kennen.

Laten we één ding afspreken: jullie zijn op tijd in het theater en René doet de rest. Dat is dan bij deze zijn laatste belofte.

 

 

 

 

 

 

Zijlstra - Waterman

 

7 april 2018
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €17,50

Met het programma Waterman viert Jeroen Zijlstra het twintigjarig bestaan van de band Zijlstra. Na tien theatertournees, dertien cd’s en honderden nummers is voor Zijlstra de zee nog altijd de grootste muze. Als voormalig Noordzeevisser blijft Zijlstra ook als improviserend musicus scherp aan de wind varen, spelenderwijs richting gevend, koersend op zijn innerlijk kompas. Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan. Zijlstra zeilt langs de theaters, zichzelf begeleidend op piano, toetsen en gitaar, immer in gezelschap van zijn vertrouwde jazztrompet.

Jeroen Zijlstra is onder meer bekend van het lied Durgerdam slaapt (Annie M.G. Schmidt-prijs) Voor zijn gehele oeuvre ontving Jeroen Zijlstra in 2014 de Dirk Witte Prijs.

De pers over Zijlstra:
‘De teksten zijn tijdloos, de muziek is ingenieus.’ – de Volkskrant. ‘Zijlstra maakt als voormalig zeeman mooi gebruik van maritieme metaforen en schept met zijn fonkelende trompet een bluesy sfeer.’ – NRC

 

 

 

 

Ronald Snijders en Pieter Jouke - De staat van verwarring

 

21 april 2018
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €17,50


De Staat van Verwarring is een anti-talkshow in het theater, met gastheren Pieter Jouke en Ronald Snijders. In een ver verleden was de gelijknamige late night show te zien bij de VPRO. Nu dus ook in het theater met o.a. twee interessante interview-gasten uit de stad waar de voorstelling plaats vindt, ontregelende filmpjes, live chat-gesprekken met wildvreemden, een spek & bonen quiz, neologismen van de Alfabetweter en wat dies meer zij. Maar wat zei Dies meer? Helemaal niets! Ook goed.

Het enige wat u nu nog moet doen is kaartjes kopen, in het publiek gaan zitten en wachten tot het afgelopen is. Zo eenvoudig kan theaterbezoek dus OOK zijn!

Ronald Snijders is bekend van: RamBam, normalemensen.nl, Wat Als…, De slimste mens en van zijn woordenboek De Alfabetweter.  Pieter Jouke kent u van: CQC Koppensnellers, Het Gesprek, Wat vindt Nederland, Z@ppdelict, Studio Snugger en De slimste mens. Daarnaast is hij één van de schrijvers van Zondag met Lubach.

Sponsors

Commandeur accountants & adviseurs
Remax action Goedegebure
 
Novitaz
Hotel Medemblik
De Raad Reinders
EP: Beerepoot

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste voorstellingen.

© BON Theater 2019.
Aan de inhoud op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.