Programma 2011 - 2012

 

Nathalie Baartman Raak 10 september 2011 € 15,00
   
  Natalie Baartman - Raak

Soms moet je een bus pakken naar nergens. Of een praatje beginnen over de plantenbakken met een vrouw in een blauwe boerka. Of vriendelijke ansichtkaartjes sturen met ‘de groeten uit Goes’ naar het alleenstaande huis op de hoek. En van het één komt altijd het ander. Raak.
‘Het begon bij de blik van de man met de witlof naar de vrouw op de roltrap.’

Het leven ligt voor je voeten en de humor voor het oprapen. Zelfs op maandag. Je moet even stilstaan om het te zien. Of springen in den vreemde. Juist als je het niet bedacht had, gebeurt het. Breekt het door het eelt op je ziel. RAAK. Van je rambam je rolmops, van je vlamvlam je volflops. Het zindert tot in je neusvleugeltjes. RAAK probeert het geheime recept van de juiste snaar te ontrafelen

RAAK is het derde programma van Nathalie Baartman, die met haar voorgaande programma LOS genomineerd werd voor de Neerlands Hoop 2009, de prijs voor een veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. “Twee theaterprogramma's heeft Nathalie Baartman nodig gehad om te laten zien dat ze in geen enkel hokje is te plaatsen”, zei de jury over haar. “Op haar zoektocht naar orde, waarheid, contact en genegenheid, blijft zij zeer dicht bij zichzelf, zowel in woord als in lied en in muziekkeuze. Vreemd, maar wel lekker, met een bijzondere kijk op de wereld en een geheel eigen logica. Een groot talent.” 

Nieuwsgierig? 
www.nathaliebaartman.nl

 
 
Theo Nijland In andere handen 1 oktober 2011 € 15,00
   
  Theo Nijland - In andere handen

Het schijnt dat Theo Nijland in andere handen is overgegaan. Merkwaardig, want Nijland leek nu juist altijd zo van zichzelf te zijn. En in wiens handen dan? Werd de zanger ertoe gedwongen vanwege zijn leeftijd, de crisis, was de loop eruit, of heeft hij gewoon zijn ziel verkocht? 

Op al deze vragen blijft hij zelf in het vage. Hij wil er niet meer over kwijt dan dat, na de vrolijke analyse van andermans teksten in Masterclass en na zijn wonderlijke musical Mijn leven als Theo Nijland, de hardcore liedjesfan weer helemaal aan zijn trekken zal komen. Daarbij kan er ook genoten worden van pittig cabaret vol leuke parodieën en enkele rake imitaties. Want zo zegt Nijland zelf: “Diep in mijn hart ben ik eigenlijk altijd al cabaretbeest geweest. En dat wil eruit.”

Theo Nijland is een veelzijdig man. Hij is componist, schrijver, theatermaker, performer, scenarist en acteur. Samen met Coen van Vrijberghe de Coningh en Han Oldigs zette hij The Shooting Party op, waarmee hij van 1987 tot 1996 optrad. Daarna ging hij solo verder, ging hij het theater in en werkte hij onder meer aan de muziek voor Brigitte Kaandorp, Mathilde Santing, Paul de Leeuw en Nynke Laverman. 

Nieuwsgierig? 
www.theonijland.nl

 
 
Kasper van Kooten 'Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel 22 oktober 2011 € 15,00
   
  Kasper van Kooten - Een cabaroman!

Het jaar 2011 is een bijzonder jaar voor Kasper van Kooten. In oktober verschijnt zijn eerste roman 'Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel’. Dit boek vormt de basis voor zijn gelijknamige, nieuwe theaterprogramma: een cabaroman! 

Het is een even ontroerend als hilarisch verhaal over twee jongemannen die - geheel los van elkaar en in een totaal andere tijd - aan een grote reis beginnen. De enige overeenkomst is dat ze bij aanvang beiden 19 jaar oud zijn en zich proberen los te weken van hun moeder om volwassen te worden.

De één (Jackie) reist begin jaren '20 vanuit Rotterdam per schip naar New York, de ander (Jasper) reist begin jaren '90 vanuit Bussum per stoptrein naar Amsterdam. Er lijkt noch qua reis, noch qua periode enig verband tussen de twee mannen te bestaan, maar gaandeweg blijken ze veel meer met elkaar gemeen te hebben dan je dacht. Een meeslepend cabaretprogramma over andere tijden, moederliefde, maar vooral: de eeuwige verwondering.

Kasper van Kooten doet met dit programma iets bijzonders: hij maakt van zijn eerste boek springlevend cabaret. Verhalend, geestig, ontroerend, beweeglijk en muzikaal, kortom: een zeer brede theatervoorstelling zoals je die van Van Kooten mag verwachten, maar dit keer met een geheel nieuw startpunt: de roman 'het wonderlijke leven van Jackie Fontanel'. 

Nieuwsgierig? 
www.kaspervankooten.nl

 
 
Ernesto en Marcellino en Wilfried Finkers
‘Het beste dan maar’
19 november 2011 € 15,00
 

 

  Ernesto en Marcellino en Wilfried Finkers - Het beste dan maar

Een flink aantal artiesten zijn inmiddels vertrouwd met het BON-theater. Zo ook Ernesto & Marcellino. Het duo kwam al geregeld samen én met Wilfried Finkers naar Medemblik. Trots, maar ook met een kleine traan, kunnen we melden dat ze ons theater ook tijdens hun afscheidstournee niet overslaan. 

Toen in 1993 multitalent Ernesto en zijn compagnon, de tragische underdog Marcellino, de jury- en publieksprijs van het Cameretten Festival wonnen, was dat de start van acht theatershows vol tijdloze rauwe onbenulligheid, waar vanaf 2002 Wilfried Finkers nog eens zijn droogkomische ‘bijwerking’ aan verleende. Hun hoogtepunten hebben ze samengebundeld tot ‘Het beste dan maar’.

Toen de voorstelling er eenmaal stond, kwamen ze tot de conclusie dat dit programma een prachtig slotakkoord is van alle onzin, die ze de afgelopen twintig jaar aan de wereld hebben toegevoegd. 

Dit ‘glansrijke afscheid, waarin alle acts en grappen perfect zijn uitgewerkt’ (De Stentor) is de afsluiting van een periode waarin ze zijn uitgegroeid van 'Het best bewaarde theatergeheim van Nederland' (De Telegraaf) tot 'Komisch supertrio' (Leeuwarder Courant).

Nieuwsgierig? 
www.ernesto-marcellino.nl

 
 
Kees Torn Loze Kreten 17 december 2011 € 15,00
   
  Kees Torn - Loze Kreten

Aan veel mooie dingen komt een eind. Ook aan de carrière van Kees Torn, de woordenkunstenaar die wij al vaak met plezier in het BON-theater mochten begroeten. maar zijn voorstelling Loze Kreten is zijn finalestuk. “De negende is mijn laatste. Net zoveel als de symfonieën van Beethoven. Het is welletjes. Ik stop ermee.”

Bij Torn weet u inmiddels wat u kunt verwachten. Minstens twintig hoogwaardige liedjes die technisch onberispelijk in elkaar zitten en waarin de persoonlijke inbreng niet wordt geschuwd. En ogenschijnlijk terloopse leuterkoek, met krenten van inzicht die de goede luisteraar aan het wankelen kunnen brengen. Of zoals Dagblad van het Noorden het omschreef: “Een briljante, vindingrijke magiër in de omgang met tekst, idee, taal en rijmschema’s. En, uiteindelijk ook, superieur in treffende, dodelijke oneliners in zijn flirt met de waanzin van de logica.” 
In deze laatste voorstelling van Kees Torn worden de loze kreten van de buitenwereld door hem persoonlijk weggelachen. En als er sprake is van loze kreten bij Kees Torn, valt het te hopen dat die zijn belofte betreffen dat dit zijn laatste programma is. Negen is volgens hem welletjes. Dit zou de laatste keer zijn dat hij de theaters in het land langsgaat om daarna met rust gelaten te worden. Laat het een loze kreet zijn.

Nieuwsgierig?
http://www.harrykies.nl/kees_torn/

 
 
Yora Rienstra Aan jou heeft het niet gelegen - reprise 7 januari 2012 € 15,00
   
 

Yora Rienstra - Aan jou heeft het niet gelegen - repriseWaar ‘ouwe rotten’ soms hun tien voorstelling afleveren, of juist de theaters vaarwel zeggen, dienen nieuwe talenten zich aan. Een van hen is Yora Rienstra. Haar debuut ging vorig seizoen in première. En dat bleef niet onopgemerkt. De Volkskrant noemde haar ‘Een charismatische theaterpersoonlijkheid’ en Trouw zei ‘Debuut Yora Rienstra is geweldig goed gelukt, het is duidelijk: Rienstra is een talentvolle cabaretière. Een parel van een debuut’.


Yora, de piano is haar haven waar vanuit ze personages laat opdoemen en vertrekken. Op eigenzinnige wijze zet Yora Rienstra deze tragikomische figuren neer, afgewisseld met liedjes over praktische vrouwen, liefde aan de waterkant en een eventuele meezinger. Aan jou heeft het niet gelegen is een aaneenschakeling van verhalen, klein persoonlijk leed en scènes uit een huwelijk. 

In het voorjaar van 2009 won Yora Rienstra op het Amsterdams Kleinkunst Festival zowel de jury- als publieksprijs. 

Nieuwsgierig? 
www.yorarienstra.nl

 
 
Op sterk water De Theatertour 28 januari 2012 € 15,00
   
  Op sterk water - De Theatertour

Er zijn twee mogelijkheden: of u kent Op Sterk Water al en dus komt u dit jaar weer, óf u bent nog onwetend en zoekt iets nieuws en unieks om uw theaterseizoen perfect te maken. In dat geval is er maar één oplossing: kom naar het theater en doe wat tienduizenden mensen voor u deden. Laat u meeslepen door de ‘illusionisten van het cabaret’. 

Ontdek zelf waarom Op Sterk Water de veelgeziene gast is op bekende comedyfestivals, items verzorgde op de radio en de afgelopen tien jaar de zalen plat speelde met de meest hilarische en muzikale improvisatievoorstellingen ooit. Van charmante kleine zalen in de dorpen tot de grote theaters in steden, tijdens de al meer dan duizend gespeelde voorstellingen in Nederland en België bewees Op Sterk Water dat improviseren veel meer is dan een truc of spelletje. 

Op Sterk water is een collectief van cabaretiers, acteurs, muzikanten en taalkunstenaars. Met onder hen onder anderen Arjen Lubach (Koefnoen, Wie is de Mol) en Roemer van der Steeg (winnaar AKF 2008). 

Nieuwsgierig? 
www.opsterkwater.nl

 
 
Speelman & Speelman Wakker

18 februari 2012 € 15,00

   
  Speelman & Speelman - Wakker

Op verzoek terug in Medemblik: Speelman en Speelman. In hun theaterprogramma Wakker zingen ze meer liedjes dan ooit. De broers Daan en Joost zoeken naar nieuwe liefdes, naar onbekende wegen en naar contact. Zo af en toe moet je 'wakker geschud worden', omdat je mensen ontmoet waardoor je leven wordt veranderd en niets meer is wat het lijkt.

‘Wakker’ is een kijk op de wereld om je heen vanuit een nachtelijk perspectief. Want 's nachts voel je anders, denk je anders en gebeuren er andere dingen. Je droomt om te verwerken. Slapen gaat niet, voordat er rust is. 

"Nu de liefde kouder wordt 
Wat moet ik dan beginnen 
Knap ik nog wat woorden op 
Of laat ik de lege zinnen"

Het album ‘Wakker in de stad’ is afgelopen seizoen goed ontvangen. Op het album staan sterke liedjes met rake teksten en met een typische Daan en Joost kijk op alles wat er om hen heen gebeurt. 

Nieuwsgierig?
www.speelmanenspeelman.nl

 
 
Kamps & Kamps Kamps & Kamps 2 10 maart 2012 € 15,00
   
  Kamps & Kamps - Kamps & Kamps 2

Rooyackers, Kamps & Kamps bestaat niet meer. Daarom zijn Tim en Wart Kamps verder gegaan als duo onder de naam Kamps & Kamps. Voor volk en vaderland dus, omdat het niet anders kan. En voor het geld natuurlijk.

Afgelopen twee seizoenen stonden de tweelingbroers voor het eerst met z’n tweeën, oftewel zonder Rooyackers, op het toneel. En het mag gezegd: met succes. Kamps & Kamps 1 werd genomineerd voor de Neerlands Hoop en de Volkskrant schreef: “Veel meer dan in hun vorige programma’s maken Kamps & Kamps gebruik van de techniek, zoals ook de Australische Umbilical Brothers dat doen. Andere lijntjes die zich opdringen lopen naar Monthy Python (…) en Jiskefet. Je kunt met minder worden vergeleken.”

Daarom dit seizoen een nieuwe voorstelling van het tweetal; fris, vernieuwend, hilarisch, absurd en vooruitstrevend. Kortom: weer meer van het oude in Kamps & Kamps 2.

 
 
Zijlstra Samen in zee 31 maart 2012 € 15,00
   
  Zijlstra - Samen in zee

In het nieuwe programma Samen in Zee brengt Zijlstra met eigen teksten en eigen muziek een ode aan Nederlands grootste Singer-songwriter, acteur, schilder en levensgenieter, Ramses Shaffy. Dat betekent: Zijlstranummers over Ramses, à la Ramses, en geïnspireerd op Ramses. En ook: een voorstelling waarin vrijheid, vreugde en het verlangen boven komen drijven, alleen dit keer vanuit een andere bron. 

Samen in Zee is niet alleen de titel van één van de liedjes van Ramses Shaffy, maar slaat ook op de samenwerking met zangeres Lydia van Dam waarmee in de geest van Shaffy & List de prachtigste Zijlstra-duetten worden vertolkt.
Zijlstra is een graag geziene gast in het BON-theater. Al vaker koos hij het theater in Medemblik om zijn rauwe stem te laten horen. Het publiek genoot van zijn vorige programma’s en ook de pers was duidelijk. “De band rond zanger/trompettist Jeroen Zijlstra heeft van Nederlandse kleinkunst-jazz een interessant genre gemaakt”, schreef de Volkskrant. “Met zilt doordrenkte rauwe juwelen van een veelkunner”, aldus Dagblad van het Noorden. 

Nieuwsgierig? 
www.zijlstraweb.com

 
 
Jan Rot Ik hou van jou! 21 april 2012 € 15,00
   
 

"

Jan Rot - Ik hou van jou!

Ik hou van jou!" is een cliché
Tot iemand het tegen je zegt
Dan blijkt zo'n slappe smartlapzin
Ineens ontzettend echt: 
"Ik hou van jou!"

“'Ik hou van jou" is een cliché tot iemand het tegen je zegt!' zingt Jan Rot in het titellied van zijn nieuwe programma en het is zo’n prachtzin waar de langste zanger van Nederland in grossiert. Met een stel virtuoos vertaalde wereldhits van onder anderen Eric Clapton, Randy Newman, Beach Boys, Beatles, Stones en Dolly Parton naast eigen nummers, oud en nieuw, bewijst hij zich opnieuw als 'een van de beste, zo niet de beste liedvertaler van ons land' (de Telegraaf).

Verliefd, verloofd, gelukkig getrouwd? Laaf je in het warme bad van grote liefdesliederen en liedjes die de ervaringsdeskundige op precies de juiste temperatuur brengt. Ben je juist alleen, zoekend of verlaten? Jan kent dat van vroeger en gooit er speciaal voor de Singles een paar hartverscheurende scheidingsliederen in.

In tweemaal driekwartier legt hij tussendoor ook nog eens haarfijn het geheim bloot van dat ene zinnetje in alle talen: I love you, Je ’t aime, Ich liebe dich, zodat u na afloop dankbaar mompelt: “Ik hou van jou!” Al is het maar in de spiegel.

Nieuwsgierig?
www.janrot.nl

 
 
Leids Cabaret Festival Finalistentour 2012 12 mei 2012 € 15,00
   
  Leids Cabaret Festival - Finalistentour 2012

Benieuwd wie dit jaar het VARA Leids Cabaret Festival heeft gewonnen en wie wellicht dé nieuwe belofte voor 2012 is? De finalisten van het festival maken een korte tour door Nederland en komen ook naar het BON-theater.

Het VARA Leids Cabaret Festival is sinds 1978 een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. Het festival vindt ieder jaar in februari plaats in de Leidse Schouwburg. De drie finalisten doen de finaleavond daarna in diverse theaters nog eens dunnetjes over. Maar dan zonder de gebruikelijke finale-zenuwen en de prijsuitreiking. Wie u krijgt te zien is nog even afwachten, maar wat is er nu leuker dan verrast te worden door nieuw cabarettalent?

Lebbis en Jansen, Kees Torn, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali, Sara Kroos, Javier Guzman, Wim Helsen en Katinka Polderman zijn slechts enkele klinkende namen van artiesten die de finalisten van 2011 voor gingen. 

Nieuwsgierig?
www.leidscabaretfestival.nl

 
 
     
     

 

Sponsors

Commandeur accountants & adviseurs
Remax action Goedegebure
 
Novitaz
Hotel Medemblik
De Raad Reinders
EP: Beerepoot

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste voorstellingen.

© BON Theater 2019.
Aan de inhoud op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.